Colonoscopie

COLONOSCOPIE


Ce este colonoscopia și în ce constă?

Colonoscopia este metoda care explorează endo-luminal, în imagine reală, zona anală, rectul, sigmoidul, descendentul, transversul, colonul ascendent, cecul și valva ileo-cecala. De rutină se poate explora și ultima ansa ileală. Ca și endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are scopul de a diagnostica, dar și terapeutic: biopsierea, colorațiile intracavitale, polipectomia, hemostaza leziunilor sângerânde, mucosectomia, dilatațiile stenozelor, inserția de stenturi în obstrucțiile critice cu ocluzie intestinală, etc. Ca orice explorare endoscopică, colonoscopia are o rată mare de eficiență diagnostică. În plus dezvoltarea conceptului de screening (prevenire) al cancerului colonic a dat o magnitudine nouă acestei explorări, mai ales pentru procedurile care trebuie aplicate în condiții de ambulatoriu.

Înainte de procedura medicul va explica în detaliu procedura. Este vorba despre o explorare foarte detaliata a intestinului gros începând de la nivelul rectului și până la intestinul subțire cu ajutorul unui aparat sub forma de tub flexibil și subțire (cca 10mm) numit endoscop (colonoscop), dotat cu o camera minuscula de luat vederi și cu o sursa de lumină, care transmite imaginile din interiorul intestinului către un monitor pe care acestea se vizualizează și înregistrează pe DVD.


La ce folosește colonoscopia (indicații curente)?

Cu ajutorul colonoscopiei se pot identifica leziuni ale colonului (intestinului gros). De obicei această explorare se efectuează în următoarele situații clinice:

  • prezenta sângelui în materiile fecale (hematochezis);
  • tulburări de tranzit intestinal persistente (constipație, diaree și mai ales alternanța între constipație și diaree);
  • dureri abdominale de cauza neprecizată, mai ales la persoanele peste 45 ani;
  • istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;
  • istoric familial de polipi colonici;
  • unele analize de laborator modificate, de cauză incertă (sideremie/fier în sânge scăzută, teste de inflamație modificate, VSH, fibrinogen, CRP crescute);
  • markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CA 19-9);
  • screening (la pacienți fără simptome, în scopul prevenției sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic respectiv polipi colonici). În foarte multe state occidentale colonoscopia screening după vârsta de 40-45 ani a intrat în practica curentă, deoarece în urma unor studii statistice extensive s-a ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului colo-rectal – prin identificarea și rezecarea polipilor colonici din care ia naștere cancerul.

Cât durează procedura?

Explorarea propriu-zisa durează în medie 15-20 minute, timpul variind însă semnificativ în funcție de conformația individuală a colonului, de prezența sau absența în trecut a unor intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului. În cursul acestei examinări se pot preleva și biopsii dacă există leziuni care să necesite acest lucru.
Timpul total necesar procedurii in ansamblu este însă de cca. 60 min, incluzând consultul și sedarea, cât și explicarea rezultatului procedurii, fapt care se face pe loc.


Este dureroasa această procedura?

Aceasta este întrebarea care îi preocupă pe majoritatea pacienților și este firesc sa fie așa. Trebuie spus că în majoritatea cazurilor (8 cazuri din zece) procedura este nedureroasă, în condițiile efectuării sedării, ci implică doar un grad de disconfort mai mare sau mai mic funcție de anatomia individuală a colonului, prezența eventuală a unor intervenții chirurgicale pe abdomen și, bineînțeles, de toleranță individuală față de durere.

În situațiile în care există dureri semnificative, se administrează de către medicul endoscopist medicamente suplimentare cu efect antialgic (împotriva durerii) sau se pentru soluția pentru persoanele care doresc este cu sedare/anestezie și astfel pacientul nu simte disconfort.


Cine efectuează procedura?

Medicul care va efectua procedura este special antrenat pentru acest tip de proceduri, având în acest sens un certificat de atestare eliberat de către autoritățile medicale competente.


Biopsia este dureroasă? Dar este sigură?

NU, biopsia nu este dureroasă, deoarece intestinul nu are astfel de receptori pentru durere.

DA, este sigură. Chiar în eventualitatea unui polip sau a unei tumori prelevarea de biopsii nu crește riscul de diseminare (împrăștiere) a celulelor maligne (canceroase) – atunci când acestea există. Este foarte important de știut că nu există absolut nici un risc suplimentar pentru pacient de diseminare (împrăștiere) a unui eventual cancer atunci când este găsit și se prelevează biopsii dintr-o astfel de leziune. În plus, trebuie spus că în majoritatea situațiilor când se iau biopsii dintr-o leziune acest fapt nu înseamnă automat ca leziunea respectivă reprezintă un cancer. Biopsiile se prelevează pentru trimiterea mai departe către Laboratorul de Anatomie Patologică și examinarea lor la microscop, pentru a se stabili natura leziunii respective.


Programează-te pentru o colonoscopie la ARYMED:

0787550921  0787883257

Slobozia str. M. Eminescu, nr. 1