Chirurgie Plastică și Estetică



 

 


 


 


Blefaroplastie – procedură, beneficii, reacții adverse și contraindicații

Blefaroplastia este un tip de intervenție chirurgicală care îndepărtează excesul de piele de pe pleoape. Odată cu vârsta, pleoapele se întind, iar mușchii care le susțin se slăbesc. Ca urmare, excesul de piele și grăsime se pot aduna deasupra și sub pleoape, provocând o privire lăsată, pleoapele superioare căzute și pungi sub ochi.

Pe lângă îmbătrânire, cazurile severe de piele lăsată  din jurul ochilor pot reduce vederea laterală (viziunea periferică), în special părțile superioare și exterioare ale câmpului vizual.

Blefaroplastia poate reduce sau elimina aceste probleme de vedere. De asemenea, intervenția chirurgicală poate face zona ochilor să pară mai tânără, iar privirea mai atentă.

Beneficiile blefaroplastiei, recomandări și reacții adverse

Blefaroplastia are atât efecte cosmetice, cât și medicale, putând ajuta la îmbunătățirea vederii periferice, acolo unde aceasta a fost obstrucționată de pleoapele căzute.

Beneficiile blefaroplastiei 

Beneficiile blefaroplastiei încep de la efectele sale cosmetice. Pur și simplu, este o modalitate excelentă de a-ți împrospăta întreaga față.

Blefaroplastia pleoapei superioare poate ajuta să obții un aspect iluminat al feței și zonei ochilor, să pari mai energic și mai tânăr.

Blefaroplastia poate aborda și probleme care pot fi pur și simplu genetice, cum ar fi pleoapele lăsate sau ptoza congenitală (căderea pleoapei superioare), așa că procedura poate fi efectuată chiar dacă pielea ta încă și-a păstrat aspectul tânăr.

Când și cui i se recomandă procedura de blefaroplastie

În general, cei mai buni candidați pentru blefaroplastie sunt bărbații și femeile sănătoși din punct de vedere fizic. Așa este, și bărbații sunt candidați la blefaroplastie – de fapt, operația pleoapelor este una dintre primele cinci proceduri cosmetice pe care le urmează bărbații.

Cu toate acestea, blefaroplastia nu poate repara probleme precum ridurile din zona ochilor sau sprâncenele lăsate. Pentru astfel de probleme, poți apela la injecții cu acid hialuronic sau toxină botulinică.

Care sunt riscurile procedurii de blefaroplastie?

Toate intervențiile chirurgicale prezintă riscuri, inclusiv reacția la anestezie sau cheaguri de sânge. Pe lângă acestea, riscurile rare ale operației de blefaroplastie includ:

  • Infecție și sângerare
  • Ochi uscați, iritați
  • Dificultate în închiderea ochilor sau alte probleme cu pleoapele
  • Cicatrici vizibile
  • Leziuni ale mușchilor oculari
  • Decolorarea pielii

În cele mai multe cazuri, blefaroplastia este un succes, efectele postoperatorii fiind temporare, iar recuperarea rapidă.

Contraindicații specifice procedurii de blefaroplastie

După operație, este posibil să experimentezi temporar:

  • Vedere încețoșată de la unguentul lubrifiant aplicat pe ochi
  • Ochi înlăcrimați
  • Sensibilitate la lumină
  • Vedere dublă
  • Pleoape umflate, amorțite
  • Umflare și vânătăi similare cu ochii negri
  • Durere sau disconfort

Pentru a te asigura că tratezi corespunzător rana și efectele secundare ale operației și pentru o vindecare cât mai rapidă și mai eficientă, asigură-te că urmezi cu atenție pașii indicați de medic și că respecți contraindicațiile acestuia.

Contraindicații înainte de procedură

Înainte de blefaroplastie:

Evită aspirina, ibuprofenul și alte medicamente sau suplimente din plante care pot crește sângerarea. Întreabă medicul cu cât timp înainte de intervenție chirurgicală trebuie să întrerupi tratamentele.

De prefarat renunță la fumat cu câteva zile inainte de operație. Fumatul poate reduce capacitatea de vindecare după o intervenție chirurgicală.

Aranjează ca cineva să te conducă la și de la o operație dacă ai o intervenție chirurgicală în ambulatoriu. Plănuiește ca cineva să stea cu tine pentru prima noapte după ce te-ai întors acasă de la operație.

Contraindicații după procedură

După operație, vei petrece timp într-o cameră de recuperare, unde membrii personalului te monitorizează pentru complicații. De regulă, vei pleca acasă în aceeași zi, deci nu este nevoie de internare.

Ai grijă să:

  • Folosești pachete de gheață pe ochi timp de 10 minute în fiecare oră în noaptea de după operație. A doua zi, folosește pachete de gheață pe ochi de 4 până la 5 ori pe parcursul zilei.
  • Utilizezi picături pentru ochi sau unguente prescrise.
  • Dormi cu capul ridicat mai sus decât pieptul pentru câteva zile.
  • Aplici comprese reci pentru a reduce umflarea.
  • Porți ochelari de soare de culoare închisă pentru a proteja pielea pleoapelor de soare și vânt.
  • Dacă este necesar, poți lua medicamente pentru durere.

Ai grijă să eviți:

  • Efortul pentru cel puțin o săptămână – nu ridica obiecte grele, nu înota, nu alerga, nu face exerciții fizice intense.
  • Evită fumatul.
  • Evită frecarea sau masajul în zona ochilor.
  • NU purta lentile de contact timp de aproximativ două săptămâni după operație

Conform instrucțiunilor, întoarceți-vă la cabinetul furnizorului de îngrijire pentru a vă îndepărta cusăturile, dacă este necesar.

Blefaroplastie – Preț

Prețul pentru intervenția de blefaroplastie variază în funcție de tipul de procedură necesar, și, desigur, de medicul specialist și tehnicile sale.

DETALII COSTURI:

  • Blefaroplastie superioara – cu anestezie locala – 4000 lei
  • Blefaroplastie superioara cu sedare generala – 5500 lei

Protocol blefaroplastie ARYMED:

Pacientul va fi examinat si evaluat de catre medic. Va fi deasemenea investigat istoricul medical, afectiunile asociate, medicatia curenta, pentru a se stabili daca pacientul este un bun candidat pentru tipul de interventie /procedura efectuata/solicitata. Pacientul va fi informat asupra procedeului, asupra beneficiilor si riscurilor interventiei, precum si asupra metodelor alternative de tratament si va avea posibilitatea sa puna intrebari, astfel incat in urma consultatiei sa-si stabileasca asteptari realiste referitoare la tratamentul pe care urmeaza sa-l efectueze.

 

            Planul terapeutic

Tot in decursul primei consultatii se va stabili un plan terapeutic, care va include investigatiile, tratamentul propriu-zis, precum si ingrijirile postinterventie.

 

In cadrul consultatiei se decide daca interventia este realizata cu sau fara analgo-sedare!

In cazul in care se realizeaza analgo- sedare ,la data prograrii ferme, pacientului i se intocmesc documentele aferente controlului preanestezic, se efectueaza EKG .

 

  • Investigatii inainte:. se recomanda efectuarea de analize uzuale de sange (hemoleucograma, grup sangvin si Rh, VSH, uree si creatinina serica, transaminaze serice, coagulograma), utile pentru a evalua statusul biologic al pacientului. De rutina va fi investigata si functia inimii, cu ajutorul unei electrocardiograme. Uneori sunt necesare consulturi interdisciplinare, care au rolul de a intregi planul terapeutic (de ex. consultul unui nutritionist pentru pacientii diabetici. Toti pacientii care necesita anestezie vor fi examinati de medicul anestezist;
  • Interventia. In ziua interventiei pacientul se va prezenta la clinica la ora stabilta si cu toate documnetele necesare inclusive rezultatul investigatiilor. Pregatirea preoperatorie include manevre specifice (abordul unei linii venoase, monitorizarea TA si a pulsului, eventual administarea unei medicatii anxiolitice, de linistire, care sa inlature stress-ul perioperator);

 

Timp alocat procedura: in functie de metoda aleasa:

Fara analgo-sedare- 2 ore

Cu analgo sedare– 4 ore

 

  • Ingrijiri postoperatorii/post interventie:Pe toata durata interventiei pacientii beneficiaza de ingrijire medicala. Supravegherea post interventie se va realiza in decurs de aproximativ 2 ore, perioada in care personalul medical este atent la functiile pacientului si medicul decide timpul necesar evaluarii post interventie.

Recuperarea difera in functie de tipul interventiei si de particularitatile fiecarui organism.

Controlul post interventie cat si schimbarea pansamentelor/toaletarea plagilor – inclus in pretul initial al interventiei

Investigatii necesare interventie:

HEMOLEUCOGRAMA

GRUP SANGVIN SI RH

VSH

UREE SI CREATININA SERICA

TRANSAMINAZE

COAGULOGRAMA

ELECTROCARDIOGRAMA

In unele cazuri -consult cardiologic

(*investigatiile necesare procedurii -nu sunt incluse in pret)

 

Documente obligatorii:

-Consimtamant informat-se realizeaza la data interventiei

-Declaratie protectia datelor personale